Coronavirus update 29 september: Demo’s en afhalingen op afspraak.
test banner

3D printen: de nieuwste ontwikkelingen

3D printen: de nieuwste ontwikkelingen

Tijdens CES 2018 werden 's werelds nieuwste innovaties gepresenteerd, ook op het gebied van 3D printen. De nieuwste innovaties, in onze favoriete tak van sport, zijn een 3D geprinte satelliet, drones, hybride 3D printen en iets totaal nieuws: 5D printen.

Begin dit jaar vond CES 2018 plaats. Voor de technologie fanaten onder ons is CES allang geen nieuwe naam meer, maar voor zij die hun wenkbrauwen fronsen bij het lezen van deze afkorting: de Cunsomer Elektronics Show vindt plaats in Las Vegas en is dé beurs als het gaat om innovatie. De nieuwste technieken met de meest spectaculaire innovaties worden gepresenteerd. 3D printing past perfect in dit rijtje. 3DPI ondervroeg 13 vakspecialisten naar de technologieën die zij tentoonstelden. Zo kwamen zij tot de verschillende trends die hun intrede doen in 2018 en die in 2019 wellicht in een nieuw jasje gestoken zijn.

 

Dat de mogelijkheden met 3D printing eindeloos zijn, wisten we al. En dat nieuwe technologieën van gisteren morgen alweer oud zijn, blijkt in de 3D-print industrie niet anders. We kijken er al niet meer van op dat iPad-hoesjes uit een 3D-printer rollen. Maar tijdens de CES van dit jaar wordt de eerste volledig 3D geprinte satelliet(!) gepresenteerd. Deze nano-satelliet luistert naar de naam TuPOD.  

Nu innerlijke filamenten wat zijn opgewarmd, beginnen we deze blog met Airwolf 3D. Het toonaangevende bedrijf presenteert haar nieuwste model: EVO Additive Manufacturing Center. Met deze 3D printer wil men naar eigen zeggen de desktop experience van 3D printing verbeteren. Airwolf 3D heeft jarenlang gewerkt om 3D printen te perfectioneren met dit model als resultaat. 

Kijkend naar de desktop experience krijgt Airwolf geduchte conccurentie van Aleph Objects, Inc. Uitslovers als het zijn, printen ze voor het gemak even 20 LulzBot mini 3D Printers. Iets dat nog nooit eerder is voorgekomen op de CES: live productie. De aandacht van het publiek weten ze in ieder geval te trekken.

Drones en satellieten

Waar de andere merken liever pronken met hun nieuwste modellen 3D printers, houdt CRP USA het bij functionele toepassingen. Ofwel: bruikbare objecten die uit een 3D printer zijn komen rollen. Allen gemaakt met filamenten van Windform (Windform XT 2.0)

Zo heeft het toonaangevende bedrijf een stuur voor de Formule SAE meegebracht. Een stuur dat volledig naar wens aan te passen is. Zo kunnen onder andere de handvatten, het frontpaneel en elektronische toepassingen vervangen of aangepast worden.

Verder hebben de Amerikanen de Tundra-M meegebracht. Het prototype van Hexadrone. De Tundra-M is een gebruiksvriendelijke drone voor verschillende industriële toepassingen. De romp en de armen van de drone zijn gemaakt van Windform SP en Windform XT 2.0.

Tenslotte is daar de eerder vermelde TuPOD, de eerste satelliet die door een 3D printer is gemaakt. Het betreft een Nano-satelliet in de vorm van een kubus - wat in werkelijkheid meer een balk is - die zijn werk moet gaan doen bij het internationale ruimtestation ISS.

 

Mondstukken, protheses en zonnecellen

Om de afwisseling erin te houden heeft Dassault Systèmes twaalf start-up bedrijven meegebracht naar de beurs. Al deze jonge bedrijven zijn opgericht met de hulp van 3DS, via hun verschillende programma’s.

Al deze start-ups zijn actief binnen het werkveld van 3D printen en ze laten zien niet zomaar door het van oorsprong Franse bedrijf meegebracht te zijn. Op maat gemaakte mondstukken voor muzikanten worden getoond, alsook 3D geprinte zonnecellen voor zonnepanelen.

 

Een totaal nieuwe ervaring

DWS presenteert de XCELL 6000, een baanbrekend concept: een all-in-one 3D print oplossing. Van het 3D design tot aan gebruiksklare voorwerpen.

XCELL geeft een totaal nieuwe ervaring aan 3D printen. Eenmaal het design is geïmplementeerd komen er geen andere toepassingen aan te pas. Het uiteindelijke object is al gewassen en UV-behandeld. Er is bijvoorbeeld geen support materiaal nodig.

Het systeem gebruikt XPOD. Een nieuwe toepassing van slimme cartridges met materiaal management. Ongebruikte materialen worden terugplaatst in de cartridge. Erg zuinig dus. DWS introduceert ook een nieuwe generatie 3D printers: de XFAB 2500 SD en 3500 SD.

 

Formlabs

Formlabs toont haar nieuwste soorten resins: de Rigid en de Grey Pro. Het Grey Pro resin heeft hoge precisie en veelzijdige materiaalkenmerken. Kenmerken die het uitermate geschikt maken voor het produceren van prototypes.  

Het Rigid resin is het eerste glasversterkende resin van Formlabs. Het biedt een hoge stijfheid en een gepolijste afwerking. Dat is echter niet alles waarmee het bedrijf pronkt.

Bij de stand hebben ze ook de Form Cell, Fuse 1 en demonstreren eveneens de 3Shape. Met de samengebundelde krachten van de Form 2 en de 3Shape Phoenix kan de binnenkant van een persoons oor worden gescand. Vervolgens rollen er op maat gemaakte oordoppen uit de 3D printer.

 

KODAK

Een naam die beter bekend staat in de fotografiewereld, maar absoluut niet mag ontbreken in bovenstaand rijtje bedrijven is KODAK. Met hun 3D print tak staan ze op de beurs om KODAK 3D Printing Ecosystem te presenteren. Een integrale oplossing voor de professionele 3D print fanaat. Het bevat een bet rouwbare dubbele printkop, een brede keuze uit topkwaliteit filamenten en de bijbehorende software om de gehele 3D print ervaring te verbeteren.

 

Raise3D

Raise3D toont haar N-series 3D printers, samen met een aantal monsters,  waaronder een mal voor een auto spoiler, protheses, een volledig ridderharnas en verschillende elektronica prototypes.

 

Een nieuw soort Mini Cooper

Op CES 2018 toont Techniplas verschillende additieve en cognitieve technologieën die met elkaar illustreren hoe Techniplas ‘de verbonden wereld’ creëert. Zo luidt hun slogan ook: "Making the connected world". Eerlijk gezegd kunnen wij ons er ook niet heel veel bij voorstellen. Techniplas laat dit zien met een eigen nieuwe versie van de Mini Cooper.

Hierop tonen ze hun mogelijkheden voor lichtgewichtproductie en cognitieve verlichting. De Mini Cooper belichaamt de gecombineerde kracht van Techniplas’ nieuwste 3D print technologie. Het dak van de Mini Cooper bevat een cognitieve zon met lichten die programmeerbaar zijn.

 

Uniz Technology

Uniz Technology koppelt haar naam aan uni-directional peel (UDP) en openbaart vijf nieuwe Stereolithography 3D printers. Drie dekstopversies, de SLASH+, SLASH Pro, en SLASH Online en twee industriële (zSLTV and zSLTV-Mini).

 

’s Werelds eerste hybride 3D printer

Rize™ One, wordt door Rize Inc. tentoon gesteld. Het zou ’s werelds eerste hybride 3D printer zijn, en is ingebouwd in Dassault Systèmes’ booth 8300. Bekijk hieronder hoe de Rize™ One 3D printer werkt.

Keramiek

Een gloednieuwe keramiek 3D printer is te vinden bij de stand van Kwambio, de Ceramo One. Ingenieurs bedachten een nieuwe vorm van binder jetting 3D print technologie. Deze vernieuwende technologie werkt met poeder filamenten op kleibasis.

Kwambio kreeg het voor elkaar om een 3D printer te bouwen die op hoge snelheid print én zeer nauwkeurig.  

 

5D printing

Ethereal Machines toont twee producten. Het eerste is de Ethereal Halo, het tweede is de Ethereal Ray. Laatstgenoemde is een 3D printer met een dubbele printkop. De Halo heeft, niet onbelangrijk, de CES 2018 Best of Innovation Award gewonnen en dat is niet voor niets.

De Ethereal Halo is niet zomaar een 3D printer, het is eigenlijk een 5D printer. Stel je de werking van een doorsnee 3D printer voor. De Halo kan het plateau kantelen en ook nog eens roteren. Wie niet genoeg heeft aan deze summiere uitleg bekijkt onderstaande video.

Dynamism Inc.

We besluiten deze blog met Dynamism Inc. Het uit Chicago afkomstige bedrijf stelt een aantal printers tentoon: Desktop Metal Studio System, Ultimaker 3 en de Formlabs Form 2.

 

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.